Een toenemende diversiteit aan aanbieders van zakelijke financieringen. De wereld van zakelijke financiering is in beweging. Waar ondernemers vroeger voornamelijk afhankelijk waren van traditionele banken, zien we vandaag de dag een zeer grote diversiteit aan financieringsmogelijkheden. Al met al zijn er misschien wel nog nooit zo veel mogelijkheden geweest om uw bedrijfsfinanciering te regelen.
Als het gaat om bedrijfsfinancieringen is het goed om te weten dat:
- Maar 30% van de ondernemers en zakelijke financiering heeft; 70% dus niet.
- Ondernemers gemiddeld één keer in de 7-10 jaar een bedrijfsfinanciering nodig hebben.
- 95% van de zakelijke kredietaanvragen kleiner is dan € 1.0 mio en dat zelfs 85% van de kredietaanvragen kleiner is dan € 300.000,=.
In de blog van december 2021 schreven we over standaardisering en automatisering in de zakelijke financieringsmarkt met efficiency en daarmee snelheden in besluitvorming tot gevolg. Banken zijn zeker op het gebied van het verstrekken van leningen aan het MKB sterk gedigitaliseerd i.c.m. steeds strakkere beleidsuitgangspunten. Daarmee bedoelen we dat banken meer dan ooit kijken welke branches en type bedrijven ze willen financieren en van de andere kant welke ze ook juist NIET willen financieren.
In het “gat” dat deze banken achterlaten, ofwel het type bedrijven en de branches die banken niet willen financieren, storten zich tal van financieringspartijen.Van peer-to-peer leningen tot crowdfunding platforms en fintech start-ups, de opties lijken eindeloos. Maar te midden van deze overvloed aan keuzes, rijst de vraag: “Ziet u door de bomen het bos nog?”
De traditionele route van financiering, via een banklening, was lange tijd de norm voor bedrijven die kapitaal nodig hadden. Echter, met de opkomst van technologie en de groeiende bereidheid van investeerders om risico te nemen, zijn er nu tal van alternatieven beschikbaar.
Maar te midden van dit zeer diverse landschap met tal van financieringsmogelijkheden, is het voor ondernemers ook een uitdaging om de juiste keuzes te maken. Zeker ook omdat ondernemers zoals eerder aangegeven niet dagelijks met financieringen bezig zijn en vaak maar eens in de 7-10 jaar een bedrijfsfinanciering aanvragen. Met zoveel opties beschikbaar, is het essentieel om grondig onderzoek te doen en te begrijpen welke financieringsvorm of financieringsvormen het beste passen bij de specifieke behoeften en omstandigheden van de onderneming. Factoren zoals rentetarieven, looptijden, overige condities en voorwaarden en de mate van flexibiliteit moeten zorgvuldig afgewogen worden.
Bovendien is het belangrijk om de reputatie en betrouwbaarheid van de aanbieders te onderzoeken. Hoewel de opkomst van alternatieve financieringsbronnen veel voordelen met zich meebrengt, brengt het ook risico’s met zich mee, zoals minder regulering en transparantie met als gevolg abnormaal hoge maandelijkse kosten. Die hoge kosten ontstaan bijvoorbeeld als financiers een hoge rente bedingen (soms wel tot 25-30%) i.c.m. een relatief snelle aflossing van het geleende bedrag. Het kiezen van een betrouwbare en gerenommeerde financieringspartner is daarom cruciaal om ervoor te zorgen dat het bedrijf op lange termijn succesvol kan blijven.
In een tijdperk waarin de traditionele financieringsmodellen worden uitgedaagd door innovatie en technologie, is het duidelijk dat de diversiteit aan aanbieders van zakelijke financieringen alleen maar zal blijven groeien. Dit biedt ondernemers ongekende mogelijkheden om kapitaal aan te trekken en hun bedrijven te laten groeien. Maar om te voorkomen dat ondernemers verdwalen in de overvloed aan mogelijkheden, is het belangrijk voor ondernemers om goed geïnformeerd te blijven en weloverwogen beslissingen te nemen t.a.v. hun financieringsbehoeftes. Want alleen dan kunnen ondernemers door de bomen het bos blijven zien.
Meer weten? Bel of mail Financieringsfabriek voor een afspraak.