Als je overweegt te investeren in commercieel vastgoed zijn er diverse aspecten waar je rekening mee moet houden om je investering te optimaliseren. Commercieel vastgoed kan een lucratieve toevoeging zijn aan je beleggingsportfolio. Hieronder vind je 6 belangrijke tips die je helpen om je belegging succesvol te maken.

Kennis vergaren

Voordat je belegt in commercieel vastgoed is het cruciaal om eerst zo veel mogelijk kennis te vergaren. Je kunt hierbij denken aan een training volgen, aansluiten bij netwerken, contact leggen met makelaars, lezen vakbladen, etc. Vergeet fiscale en juridische aspecten daarbij niet. Deze kunnen je rendement namelijk aanzienlijk beïnvloeden.

Alleen met de juiste kennis kun je goede beslissingen nemen.

Oriënteren

Bezit je over voldoende kennis dan is het tijd om te gaan oriënteren. Wat wil ik? Wat is er te koop? Waar en waarin wil ik investeren?

Sommen maken

Alles draait om het maken van rendement!

Kort gezegd zijn er twee momenten waarop je rendement kunt maken:
– Jaarlijks: de opbrengsten onder aftrek van kosten
– Bij verkoop: de “boekwinst ” welke ontstaat bij verkoop

Denk hierbij ook aan de financiering, renteontwikkelingen bepalen sterk je risico en rendement.

Keuze maken

De locatie van het vastgoed speelt een cruciale rol in het succes van je investering. Zoek naar gebieden met een sterke economische groei, goede infrastructuur en een hoog potentieel voor zakelijke activiteiten. Gebieden in de buurt van grote transportnetwerken, stadscentra, of met een opkomende commerciële ontwikkeling zijn vaak goede keuzes.

De kwaliteit van het onroerend goed wordt steeds belangrijker. O.a. de duurzaamheid is een daarbij een voornaam punt. Wetgeving stuurt op verduurzaming van commercieel vastgoed. Voordelel is dat duurzame, relatief nieuwe panden, veelal voor lagere exploitatiekosten zorgen en daarmee je rendement beïnvloeden.

Ook de kwaliteit huurder en de looptijd van het huurcontract is van belang. Een langlopend huurcontract met een goede huurder geeft meer zekerheid wat de kans op een goed rendement vergroot.

Risico’s

Investeren gaat gepaard met risico’s. Begrijp de mogelijke risico’s zoals leegstand, fluctuerende marktwaarden en veranderingen in economische omstandigheden die de waarde en inkomsten uit het vastgoed kunnen beïnvloeden. Bij het maken van de sommen kun je hier ook mee rekening houden door verschillende scenario’s door te rekenen om te bezien wat het effect is op je totale rendement.

Werk samen met experts

Investeren in commercieel vastgoed kan complex zijn. Het is daarom aan te raden om samen te werken met professionals zoals makelaars, juridische adviseurs en financiële experts. Deze professionals kunnen waardevolle inzichten en adviezen bieden die bijdragen aan het succes van je investering.

Beleggen in commercieel vastgoed biedt kansen, maar vereist gedegen voorbereiding en kennis. Voor meer informatie en voor financieringsadvies op maat, staan we voor je klaar.

Weten of een financieringsaanvraag haalbaar is? Doe de financieringscheck!

Doe de check