Ben je op zoek naar financiering voor vastgoed of uw bedrijf? Dan kom je waarschijnlijk de term ‘Loan to Value’ (LTV) tegen. Deze belangrijke ratio helpt bepalen hoeveel je kunt lenen tegen de waarde van het onderpand. In dit blog leggen we uit wat LTV betekent, waarom het belangrijk is en geven we tips om je LTV te verbeteren om de beste financieringsvoorwaarden te verkrijgen.

Wat is Loan to Value (LTV)?

Loan to Value is een percentage dat de verhouding weergeeft tussen het leenbedrag en de waarde van het onderpand. Het wordt berekend door het leenbedrag te delen door de marktwaarde van het onderpand. Stel je hebt een financiering nodig van € 700.000,= op een pand met een taxatiewaarde van € 1.000.000,= dan ontstaat een LTV van 70%. Een lagere LTV wordt gezien als minder risicovol voor kredietverstrekkers en kan resulteren in betere leningsvoorwaarden. Het omslagpunt qua risico ligt ongeveer op die 70% LTV. Daarboven wordt als risicovol gezien. Daaronder als een lager risico.

Het belang van LTV

De LTV-ratio is belangrijk omdat het direct invloed heeft op de rente en andere leenvoorwaarden die aangeboden worden. Kredietverstrekkers gebruiken deze ratio om het risico te beoordelen dat zij nemen door geld uit te lenen. Een lagere LTV betekent doorgaans lagere rentekosten en betere aflossingsvoorwaarden. Een lage LTV geeft de financier namelijk meer zekerheid dat het geleende bedrag gedekt kan worden door de waarde van het onderpand, mocht je niet in staat zijn om de lening terug te betalen.

Tips om uw LTV te verbeteren

  • Verhoog de waarde van je onderpand: investeer in verbeteringen of renovaties om de waarde van het vastgoed te verhogen.
  • Los extra af op de lening: door meer af te lossen dan het minimum, verminder je het openstaande leenbedrag en verbetert de LTV.
  • Laat het vastgoed opnieuw taxeren: als de vastgoedmarkt verbetert, kan een nieuwe taxatie aantonen dat het onderpand meer waard is geworden, wat gunstig is voor de LTV.

Ben je op zoek naar financiering of wil je de huidige leningsvoorwaarden verbeteren? De Financieringsfabriek staat klaar om je te adviseren en ondersteunen.

Weten of een financieringsaanvraag haalbaar is? Doe de financieringscheck!

Doe de check