Neem contact op

Een bedrijfsovername, hoe werkt dat?

Het bewezen bestaansrecht van een onderneming door een bestaande marktpositie met een bestaande cashflow zijn belangrijke voordelen t.o.v. een startup. De zoektocht naar die bestaande ondernemingen ter overname is niet eenvoudig en structurering van de deal is vaak complex. Daarbij zijn financieringsmogelijkheden een belangrijk onderdeel. Zonder een succesvolle financiering van het overnametraject slaagt de deal niet. Financieringsfabriek structureert het traject en helpt bij het verkrijgen van de best passende financiering..

Altijd het beste aanbod

Wij hebben toegang tot meer dan 100 aanbieders van zakelijke leningen / zakelijke kredieten, waaronder:

Drie typen bedrijfsovernames

  • Buy en Build: Als de ene onderneming de andere overneemt, is dit vaak in dezelfde branche vanwege bepaalde voordelen in de markt of in de organisatie.
  • Management buy-out (MBO): Je werkt reeds bij de onderneming (de target) en wil eigenaar worden.
  • Management buy-in (MBI): je wil je als ‘buitenstaander’ inkopen in een bedrijf, het bedrijf overnemen of een aandeelhouder uitkopen. Wellicht omdat je al ervaring opdeed in de branche en nu zelf als ondernemer aan de slag wilt.

Hoe we helpen:

  • Een eerste scan op het verkoopmemorandum: Wij toetsen de eerste uitgangspunten in het verkoopmemorandum op realiteit en halen daarbij de pijnpunten naar boven.
  • Onderhandelingsstrategie: We kijken hoe de onderhandeling het beste gevoerd kan worden. Welke elementen zijn belangrijk voor de koper? En welke minder belangrijk?
  • Financieringsstructuur: Welke financieringsopties zijn er voor deze overname en hoe verwerken we die in de onderhandelingen?

Financieringsmogelijkheden voor een bedrijfsovername

Het verkoopmemorandum is de eerste basis om te kijken naar financieringsmogelijkheden. Hierin staat vaak al veel informatie over het bedrijf en de markten waarin het actief is. Een goed vooronderzoek in deze fase creëert ook vaak minder verassingen tijdens de latere Due Diligence. Deze informatie beoordelen we en schatten we op waarde.

Neem contact op

Onze cases

Veel ondernemers gingen je voor. Lees hier enkele van onze succesverhalen.

Meer cases

Van Uden-Bekx Transport

Onlangs hebben we de overname financiering voor de bedrijfsovername van Uden-Bekx Transport mogen begeleiden.

Bekijk case

Azimli International

Financiering bedrijfspand Azimli International

Bekijk case

Bravinci

Nieuw bedrijfspand voor Bravinci

Bekijk case

Eagerly

Matthijs en Marnix, oprichters en eigenaren van Eagerly, richten zich met hun team op het ontwikkelen van digitale hulpmiddelen. Een groot deel van de klanten bevinden zich daarbij in de culturele sector.

Bekijk case

Over ons

Wij zijn een tussenpersoon in bedrijfsfinancieringen en vastgoedfinancieringen. Een zakelijke lening of zakelijk krediet is niet meer dan geld wat beschikbaar komt om doelstellingen te realiseren. Welk “merk” er op die financiering staat doet er niet toe. Wij zijn niet gebonden aan een geldverstrekker. Als onafhankelijke partij is het onze missie om onze klanten de beste offerte uit de markt te bezorgen.

Meer over ons

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

Bij het overwegen van bedrijfsovernames binnen het MKB, komen termen zoals management buy in (MBI) en management buy out (MBO) vaak voor. Hoewel beide strategieën gericht zijn op de overname van een bedrijf, verschillen ze significant in aanpak en uitvoering. Lees verder, we leggen we uit wat MBI en MBO zijn en bespreken  de belangrijkste verschillen.

Lees meer

Om een management buy-out (MBO) te doen zonder zelf over veel eigen kapitaal te beschikken, zijn er verschillende financieringsopties en strategieën die je kunt overwegen.

Bij een management buy-out zonder veel eigen middelen is de relatie tussen het management en de huidige eigenaar extra belangrijk. Deze relatie vormt namelijk de basis voor het vertrouwen dat nodig is om de financiering voor een management buy-out succesvol te realiseren. Een MBO zonder financiële middelen is uitdagend, dus het maken van een solide financieringsplan is essentieel.

Lees meer

Het doen van een management buy-in (MBI) zonder direct beschikbaar eigen geld is een uitdaging, maar er zijn meerdere benaderingen die je kunt overwegen om de kans op succes te vergroten.

  • Eigen middelen zoals overwaarde
  • Netwerk van vrienden en familie
  • Investeerders
  • Vendor loan
  • Bankleningen en kredieten
  • Crowdfunding
Lees meer

Bij het financieren van een bedrijfsovername komt veel kijken. Hoe kijk ik naar het bedrijf? Wat zijn belangrijke marktontwikkelingen? Hoe ziet de toekomst er uit? Wat vind ik van de prijs die gevraagd wordt? En “last but not least”: kan ik het ook financieren?

Lees meer

Bij het aangaan van de onderhandelen over een Management Buy-Out (MBO) is het slim om de financiering direct goed in je achterhoofd te houden. Immers het is op zijn minst erg vervelend als je een deal gesloten hebt en de financiering blijkt toch het probleem te zijn.

Enkele tips:

  • Ken je cijfers
  • Verken je financieringsopties
  • Plan voor de lange terijn
  • Onderhandel met meerdere financiers
  • Laat je adviseren
Lees meer

Financieringsmogelijkheden spelen zeker een rol bij het bepalen van de structuur en het succes van bedrijfsovernames. Ze hebben zelfs invloed op de overnameprijs. De beschikbaarheid en voorwaarden van de financiering kunnen direct de dealstructuur beïnvloeden, de onderhandelingspositie van de koper versterken en dus de waardering van het over te nemen bedrijf bepalen. Een goede financiering stelt de koper in staat om een competitiever bod te doen en kan het proces van de dealbespreking versnellen. In sommige gevallen ontstaat door de structurering van de financiering een scherper beeld van de toekomstige cashflow uit de overnamedeal waardoor ook juist druk ontstaat op de overnameprijs.

Lees meer

Het liefst beginnen we al vroeg in het overnameproces met de voorbereiding op de financieringsaanvraag. Het meest vervelende is namelijk dat je een overname-deal sluit en dat de financiering uiteindelijk toch niet lukt. Bij de Financieringsfabriek helpen we je dit voorkomen.

Lees meer

Een earn-out is een financieringsconstructie voor bedrijfsovernames, waarbij niet meteen de hele koopsom wordt betaald, maar een deel ervan koppelt aan de financiële prestaties van de target. Vaak zie je dit gekoppeld aan bijvoorbeeld de EBITDA performance van de target.

Lees meer

Neem contact met ons op

Vragen over wat Financieringsfabriek kan betekenen voor je financieringsvraag? Of een afspraak inplannen? Ons team staat voor je klaar.