Hoe kan ik een bedrijfsfinanciering krijgen tegen een lage rente?

Het vinden van een bedrijfsfinanciering met een lage rente is de wens van alle aanvragers van een financiering. En natuurlijk is een lage rente belangrijk voor de resterende cashflow en winst van een onderneming. Hier zijn wat tips om de beste financieringsvoorwaarden te scoren:

Structureer je eigen financieringsaanvraag vóór het indienen
Denk na over hoe je de financieringsaanvraag wil hebben en maak die aanvraag realistisch. Een open vraag neerleggen bij een financier zoals: ‘Wat kun je maximaal financieren op mijn bedrijf of op mijn pand,’ is geen goede start om een lage rente te realiseren. Als je weet hoe het financieringsbeleid is van de betreffende financier kun je de aanvraag daar al op voorbereiden. Dat creëert niet alleen een hogere succeskans maar ook een lagere rente. Ook het stapelen van financieringen is een voorbeeld van een juiste structuur creëren. Je kunt bijvoorbeeld een deel van de openstaande debiteuren financieren waardoor je Loan to Value op het bedrijfspand zakt naar een realistisch percentage van 70%.

De juiste informatiebasis
Creëer een hapklare set aan informatie. Eén document van 4-5 pagina’s die de kern van de financieringsaanvraag schetst inclusief bedrijfs- en marktanalyse, historische cijfers, begrotingen voor het lopende en opvolgende jaar voorzien van cashflow overzichten per periode. Vervolgens een aparte set aan bijlagen die het bewijs zijn van dit hoofddocument zoals jaarcijfers, taxatierapporten, huurcontracten en marktinformatie.

Verbeter je optische kredietwaardigheid
Een goede kredietwaardigheid is cruciaal om lage rentetarieven te kunnen bedingen. Door bijvoorbeeld vastgoed te herwaarderen in de balans van je onderneming kun je een optisch betere vermogenspositie creëren en de vermogenspositie heeft een belangrijke impact op risico-modellen van de financier en uiteindelijk dus ook op de rentetarieven van deze financier. Maar ook het beheer van je cashflow goed inrichten kan impact hebben.
We geven je graag advies over hoe je je kredietprofiel kunt verbeteren. Bij dit punt is het vooral van belang dat je ruim op tijd hiermee bezig bent. Omdat effecten van deze maatregelen verwerkt moeten zijn in je definitieve jaarcijfers is dit iets wat je zeker 2 jaar voorafgaand aan een financieringsaanvraag zou moeten inrichten.

Er is meer dan alleen het renteniveau
Natuurlijk moet je kijken naar het renteniveau maar er is meer: aansprakelijkheid privé of van meerdere BV’s, looptijd van de lening, afsluitkosten, aflossingsniveaus, extra aflossingsopties en boeterentes bij extra aflossingen.

Kies voor maatwerkoplossingen
Elke onderneming is uniek en soms past een standaard financieringsproduct niet perfect. Als een financiering goedkoop is, maar de financieringsstructuur pas niet bij jouw situatie, kom je niet per definitie goedkoper uit. Een voorbeeld hiervan wat we regelmatig terug zien komen: te hoge aflossingsniveaus waardoor gedurende de looptijd de liquiditeitsdruk fors toeneemt. Hierdoor lopen de crediteuren op en verlies je betalingskortingen. Zo wordt een goedkope financiering ineens toch een dure!

Vergelijk verschillende aanbiedingen
Neem de tijd om de financieringsopties die er zijn goed te bekijken. Natuurlijk maakt dat verschil. Als de aanbieder merkt dat je meerdere aanbieders vergelijkt wordt diegene scherper. Laat het vooral merken dat je dat doet!

Is je vraag nog onbeantwoord?

Neem contact met ons op. We staan klaar voor al je vragen.

Neem contact op