Alternatieven voor bancaire financiering

Geschreven op
19/8/2024

Alternatieven voor bancaire financiering

Geschreven op
19/8/2024
Voor veel bedrijven die financiering zoeken buiten de traditionele bancaire kanalen, zijn er diverse alternatieve financieringsvormen beschikbaar. Deze alternatieven kunnen meer flexibiliteit bieden en zijn vaak toegankelijker voor een breed scala aan bedrijven. Enkele populaire opties:

Leningen van fondsen of individuele beleggers

Hier is een veelheid van in de markt

Fondsen: Dit kunnen fondsen zijn die cash flow financieringen verstrekken maar bijvoorbeeld ook vastgoed of achtergestelde / mezzanine achtige financieringen.

Investeerders: Vele beleggers willen hun beleggingsportefeuille wel diversifiëren met beleggen in een lening. Hier liggen ook kansen om dat tegen redelijke voorwaarden en tarieven te doen.

“Asset Based” financieringen zoals leasing of factoring

Dit betreft een bedrijfsfinanciering die gebaseerd is op en qua looptijd gekoppeld aan, één specifieke actiefpost. Welke vormen van 'asset based' financieren zijn er?

Machine, inventaris en transportmiddelen: lease (operationeel of financieel)

(Voorraden) en debiteuren: factoring.

Zeker als het gaat om factoring is de markt sterk in ontwikkeling en zijn er veel nieuwe toetreders waardoor er veel verschillen in aanbod ontstaan. In grote lijnen zijn deze onder te verdelen in:

• Financiers van losse facturen

• Financiers van totale debiteurenportefeuilles

Crowdfunding

In crowdfunding zijn de volgende vormen te onderscheiden:

Leningen: ook wel crowdfinance genoemd. Een pitch verschijnt op het internet en investeerders kunnen zich inschrijven.

Voorverkoop: dit wordt gebruikt bij productontwikkeling in de B2C markt. Gegadigden kopen feitelijk het product tijdens de ontwikkelfase met een forse discount op de uiteindelijke consumentenprijs;

Equity/aandelen: dit is een product als er risicodragend kapitaal of kennis/ervaring nodig is;

Verder is nog van belang om subsidies en borgstellingen te benoemen die van belang zijn bij een juiste structurering van een financiering.

Garantie/subsidie

Borgstelling MKB-kredieten: Met het borgstellingskrediet (BMKB) staat het ministerie van EZ voor een deel garant voor bedrijven die een zakelijke lening willen afsluiten, maar de bank niet genoeg zekerheid kunnen bieden (onderpand), zoals gebouwen of machines. Deze regeling is bestemd voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers met een jaaromzet tot € 50 miljoen óf een balanstotaal tot € 3 miljoen. Dit zakelijk krediet wordt aangevraagd door de bank van de aanvrager en niet rechtstreeks door ondernemers.

Innovatiekrediet: Met het Innovatiekrediet financiert het ministerie van EZ de ontwikkeling van nieuwe producten, processen of diensten met een sterke businesscase. Het bedrijfskrediet is risicodragend en hoeft alleen te worden terugbetaald als de ontwikkeling slaagt.

Garantie Ondernemersfinanciering (GO-faciliteit): Met de GO krijgen banken van de overheid een garantie van 50%. Leningen van maximaal € 150 miljoen zijn tot maximaal € 75 miljoen gegarandeerd.

Innovatiefonds (SEED capital): Via deze regeling verstrekt het ministerie kapitaal aan investeringsfondsen die met risicokapitaal investeren in innovatieve ondernemers op technologisch en creatief gebied.

Vroege Fase Financiering (VFF): De Vroege fase financiering moet ervoor zorgen dat een idee van de planfase in de startfase komt. Met een zakelijke lening uit de VFF onderzoeken starters en MKB-ondernemingen of hun idee een kans van slagen heeft op de markt. De lening en de hierop berekende rente moeten worden terugbetaald.

Financieringsfabriek heeft toegang tot een groot aanbod aan financieringsopties. Zo vinden we de beste fit voor jouw bedrijf.

meer nieuws

Lees nog meer van onze nieuws artikelen: